MOSZ

Elnöki köszöntő

moszDr. Gémesi György köszöntője

tovább

Szövetségünkről

A MÖSZ legfőbb feladata az önkormányzati érdekek képviselete, megjelenítése és védelme.

tovább

Belépés a szövetségbe

Hasznos információk a Szövetségbe történő belépéshez

tovább

Hírek

Csak turizmusból a Balaton mellett sem lehet megélni

A Balaton-felvidék hazánk egyik legszebb tájegysége. Közel a Balaton, egymást érik a borvidékek, csodás a természeti környezet, de a két hónapos turistaszezon itt sem elegendő a megélhetéshez. A helyi gazdálkodóknak együttműködésben, minőségi termékekben, szolgáltatásokban kellene gondolkodniuk, s az így teremtett munkahelyekkel sok környékbeli kistelepülés elnéptelenedése is megállítható volna – derült ki a Magyar Önkormányzatok Szövetsége (MÖSZ) 2013. október 29-i, dörgicsei vidékfejlesztési konferenciáján.Szabados Zsuzsanna az Éltető Balaton-felvidék Egyesület tevékenységét mutatja be az egybegyűlteknek

„A magyar falvakban, községekben élők ugyanolyan minőségi életet élhetnének, mint az osztrák vagy a szlovén falvak lakói, ha kihasználnák a vidékben rejlő lehetőségeket” – kezdte előadását
Fábry Szabolcs, Magyar Nemzeti Vidékfejlesztési Hálózat Veszprém megyei referense, majd ismertette a Nemzeti Vidékstratégia 2014-2020 közötti időszakra vonatkozó legfontosabb célkitűzéseit. Mint elmondta, a következő hét évben közel 1400 milliárd eurót fordíthat a kormány a vidékfejlesztés támogatására, a prioritások közül pedig a kertészetek és az állattenyésztés támogatását, a fiatal gazdák számarányának növelését, valamint a „rövid ellátási lánc” alapprogramot emelte ki. A néhány nap múlva induló téli közmunkaprogramról Lőrincz Leótól, a Belügyminisztérium közfoglalkoztatási főtanácsadójától hallhattak részletes előadást a Veszprém megyei polgármesterek.


Sajnos a két hónapos turistaszezon bevételeiből a Balaton mellett sem lehet biztosítani az egész éves megélhetést – állapította meg Szabados Zsuzsanna, az Éltető Balaton-felvidékért Egyesület munkaszervezet vezetője. A 60 települést tömörítő szervezet éppen ezért az év többi részére szeretne megoldást kínálni a térség önkormányzatainak és vállalkozóinak. A szövetség szerteágazó tevékenysége a pályázati támogatások megszerzésétől a helyi vállalkozások együttműködését ösztönző programok szervezéséig terjed. Ez utóbbira jó példa azoknak a tematikus túraútvonalaknak a létrehozása, amelyeket végigjárva a turista megismerheti a környékbeli termelők és turisztikai szolgáltatók kínálatát. A helyi termékek meg-és elismertetését szolgálja a nemzetközi „Vidék minősége” védjegy meghonosítása, s az arra érdemes, minőségi termékek védjeggyel való ellátása is.


Kis-Pál Miklós, Dörgicse polgármestere méltán lehet büszke mindarra, amit polgármestersége alatt tett, helyzetjelentésébe azonban nem kevés aggodalom is vegyült. Mint elmondta, a 300 fős Balaton-felvidéki kistelepülésen az elmúlt 20 évben rengeteg fejlesztés történt pályázati forrásokból, ám hiába a teljes közművesítés, a LED-es közvilágítás, a teleház, a sok felújított játszótér, a millenniumi és a trianoni emlékmű, ha kevés a munkalehetőség, alig születik gyerek, öregszik és fogy a lakosság. A kiürült házakat főként külföldiek vásárolják meg nyaralónak, s ha ez így megy tovább, az egykor élő, gazdálkodó Dörgicse előbb-utóbb üdülőfaluvá válik. A negatív tendenciát kedvezményes építési telkek kiparcellázásával, a helyi turisztikai vállalkozások fejlesztéseinek támogatásával igyekszik megfordítani az önkormányzat, s szeretnék a település nevével sokáig összeforrt borászatot is újból felvirágoztatni.

Magyar Polgármester Online 
  


vissz
magyar polgármester online

Partnereink


/files/viking.jpg

mosz

http://www.magyarpolgarmester.hu/files/EPS-magyarorszag_szivedhez_legkozelebb_fekete.jpg

mosz

fsd

 csfa

leblanc

flaga