MOSZ

Elnöki köszöntő

moszDr. Gémesi György köszöntője

tovább

Szövetségünkről

A MÖSZ legfőbb feladata az önkormányzati érdekek képviselete, megjelenítése és védelme.

tovább

Belépés a szövetségbe

Hasznos információk a Szövetségbe történő belépéshez

tovább

Hírek

Nagy érdeklődés mellett, sikeresen megrendezésre került a Magyar Polgármesterek XII. Világtalálkozója Gödöllőn 2018. június 29-30.

Helyi kezdeményezés alapján, Dr. Gémesi György polgármester ötletét megvalósítva 1996-óta kétévente vehetnek részt a határon túli és az anyaországi polgármesterek a találkozón.

A rendezvény máig megtartotta vonzerejét, sokan voltak jelen idén is olyanok, akik valamennyi eseményen itt voltak! Köszönet érte!

 

A Világtalálkozó kezdettől fogva szakmai fórumot jelent az önkormányzati vezetők számára, kitekintés adva a határon túli magyar önkormányzatiságra is.

( Ez alkalommal is elfogadta felkérésünket és vártuk Kelemen Hunor RMDSZ elnököt, aki röviddel a rendezvény előtt, az ország sajnálatos politikai eseményei miatt, kénytelen volt lemondani részvételét).

 

A Világtalálkozó szakmai előadásainak állandó területei idén is a településüzemeltetés, hulladékgazdálkodás, a közétkeztetés, a közfoglalkoztatás, településfejlesztés lehetőségei,a kistelepülések önfenntartó erejének növelése voltak.

 

Folytatva a legutóbbi találkozón megkezdett párbeszédet, meghívást kaptak a Magyar Országgyűlés parlamenti frakcióinak képviselői, közülük  a FIDESZ-KDNP frakció tagjai meghívásunkat nem fogadták el-, akiket az önkormányzatok jelenéről és jövőjéről kérdezett  Dr. Gémesi György elnök. Az önkormányzati feladat –hatáskör –finanszírozás, az önkormányzati érdekszövetségek jövőbeni szerepe, esetleges többletjogosítványai szerepeltek a kerekasztal témái között.

 

Nagy vita nem volt a jelenleg helyzet megítélésében, az oktatást, egészségügyi szakellátást, tűzoltóságok üzemeltetését továbbra is helyben kellene  megoldani.

Fontos lenne, hogy az önkormányzati érdekszövetségek,súlyuknak megfelelően, bizonyos kérdésekben egyetértési jogot kaphassanak.

 

A településüzemeltetési szekcióban , Schmidt Jenő a TÖOSZ elnöke, Tab polgármestere moderálásával Wittinghoff Tamás, Budaörs polgármestere, Pergő Margit Berhida város polgármestere beszélt az önkormányzatok,  jelenlegi helyzetéről és a lehetséges jó gyakorlatokról, megoldásokról, a Leader csoport tevékenységéről.

 

Gyenes Szilárd a Zöldhíd Régió Kft ügyvezetőjeként, a hulladékgazdálkodás területén konkrétumokkal támasztotta alá a jelenlegi helyzet lehetetlenségét.

 

A településüzemeltetés és főképpen a településfejlesztés területein számos olyan lehetőség van, amelyhez szakmai együttműködő partnereink termékeikkel, fejlesztéseikkel, modern technológiákkal próbáltak új lehetőségeket kínálni a településvezetők számára, a hatékonyabb,jobb önkormányzati feladatellátáshoz.

 

A résztvevők a helyszínen is megtekinthették pl.az okos zebrát, a településüzemeltetéshez használható elektromos munkagépeket , korszerű elektromos, kiállított haszonjárműveket, de a partnereink előadásaiból az aszfalthibák kijavításának új technológiáitól az okos köztéri lámpatestekig, sok hasznos információhoz juthattak az érdeklődők.   

 

Szakmai partnereink bemutatkozásában szó volt a az ASP gazdálkodási rendszert segítő szolgáltatásokról , a környezetvédelem területén alkalmazható napenergia hasznosító rendszerekről , a modern hulladéktároló, raktározási eszközök , felszerelések termékeiről is.

 

Szakmai partnereink bemutatkozása / előadás anyagok alább letölthetők./

 

A szakmai nap „ levezetője” az esti focitorna volt, ahol a polgármesteri válogatott a Raiffeisen Bank és a Saldo Zrt .csapatai mérhették össze futballtudásukat. Ugyan a csapatok nem jutottak ki a világbajnokságra, de játékuk most is népszerű volt a polgármesterek körében.

 

Másnap, június 30-án, hagyományteremtő kezdeményezésként a Világtalálkozók történetében első alkalommal került megszervezésre egy olyan termékbemutató kiállítás-és vásár, amely kóstolóval egybekötött piacot jelentett, ahol az ország különböző tájairól érkező kereskedők mutathatták be tájjellegű termékeiket, ízlelhettük meg térségi gasztronómiai ételeiket.

 

A bemutatkozásuknak óriási sikere volt a helyiek körében, ezért a szervezők úgy döntöttek, nem várnak két évet az újabb forgatagig, hamarosan újra lehetőséget adnak a kereskedőknek a portékáik értékesítésére városunkban.

 

A megnyitót követően Szulimán Zsolt a Belügyminisztérium Közfoglalkoztatási osztályvezetője , Eszes Béla  Jánoshida,   Üveges Gábor „ Bioszentandrás” polgármesterei meséltek nekünk kistelepüléseik kincseiről, hogyan támasztották fel tenni akarásukkal , ötleteikkel és tették sikeressé, elismertté településüket, termékeiket országszerte. A helyi kezdeményezések, civil összefogás ereje ma is megmentheti az apró településeket az elsorvadástól, e két település jó példa lehet az életben maradásért küszködő hasonló települések számára.

 

A nap záró részében a településmarketing fontosságára hívták fel előadóink a figyelmet . L. Péterfi Csaba , Gödöllő Város Kommunikációs igazgatója előadásában elmondta, mennyire nem kezelik helyén a településvezetők ezt a területet, sokan nincsenek tisztában a kommunikáció és kommunikációs eszközök fontosságával.

Számos helyi jó példa mutatja a sikeres településmarketing eredményét, hogyan tudjuk megfelelő szakmai tudással, szakemberek bevonásával, tudatosan alakítani a városképet, városmarketinget.

 

Földi Katalin  producer a Magyarország legszebb városai magazinműsorban történő megjelenésre próbálta ösztönözni a polgármestereket, amely egy jó lehetőség a település értékeinek bemutatására, országos megismertetésére.

 

Végül Dr. Simon András  ismert műsorvezető  mondta el, hogy nem csak olyan településekre látogat vissza a vendég, ahol sok a látnivaló, ez mára áttranszformálódott, elsősorban az élményért megyünk vissza, ahol jól érezzük magunkat, az jelenti a „ hívó szót”

 

Végére hagyva, de nem a jelentőségét csökkentve, ezúton is gratulálunk az idei díjazottaknak:

Ambrus Gyöngyinek, Kistokaj polgármester asszonyának,

Beke Lászlónak, Környe polgármesterének és

 Illár József a kárpátaljai  Palágykomoróc- Kisszelmenc polgármesterének, akik a kimagasló polgármesteri munkájukért vehették át a díjakat a Világtalálkozón.

 

Továbbá ezúton is köszönetet mondunk a rendezvény főtámogatójának, a Raiffeisen Banknak és kiemelt együttműködő partnerünknek, a Konrád-Adenauer Stiftung Alapítványnak, akik anyagi támogatásaikkal kezdetektől segítik a rendezvény minél magasabb színvonalú megszervezését.

 

És köszönjük minden kedves Polgármester Társunknak, akik számos elfoglaltságuk mellett megtisztelték jelenlétükkel a XII. Világtalálkozót is!

 

A hosszas szervező munka során és a visszajelzések alapján, idén is meggyőződhettünk arról, hogy van létjogosultsága a Polgármesteri fórumnak, ahol egymás között, egymást értve, keresve a párbeszédet a mindenkori kormányzattal, őszintén beszélhetünk közös problémáinkról, közös sorsunkról és jövőnkről.

 

Találkozunk 2020-ban, Gödöllőn !

 

 

Tisztelettel

Dr. Gémesi György a MÖSZ elnöke

 

Díjátadás kisfilmei


Illár József

Beke lászló

Ambrus Gyöngyi

 

Világtalálkozó programja és előadásai

Kiállítás -és vásár kereskedői

 

Szakmai partnereink előadásai

 

Irmics Péter ELMŰ Hálózati Kft. prezentáció

GOUPIL - G4-G5 BEMUTATÓ ANYAG - 2018

HOFEKA prezentáció

INFRASET® technológia prezentáció

SALDO prezentáció

Solarway prezentáció

S-TÉR MEGVALÓSULT JÁTSZÓTEREINK prezentáció

Hulladéktároló konténerek és kukák törésének lehetséges okai prezentáció

 

 

 

Előadások anyagai

 

Ongjerth Richárd prezentáció

Önkormányzatok jövője - Máté Antal Nyirbátor prezentáció

Jó gyakorlatok a település-üzemeltetésben prezentáció

Frank Nóra Tempus Közalapítvány prezentáció

Gyenes Szilárd bemutatója

LEADER program a Bakony és Balaton Keleti Kapuja Közhasznú Egyesület területén prezentáció

innfusion prezentáció

 

 

 

1. Világtalálkozó fotók

 
   

 

2. Kirakodó vásár fotók

 
vissz
magyar polgármester online

Partnereink


/files/viking.jpg

mosz

http://www.magyarpolgarmester.hu/files/EPS-magyarorszag_szivedhez_legkozelebb_fekete.jpg

mosz

fsd

 csfa

leblanc

flaga